Deze zomer kan men kennismaken met Friese landbouwgewassen, dierenrassen en fruitrassen, in Goutum en Tytsjerk.
Deze zomer kan men kennismaken met Friese landbouwgewassen, dierenrassen en fruitrassen, in Goutum en Tytsjerk. Foto: Ingezonden

Friese rassen en gewassen laten zich zien

GOUTUM/TYTSJERK - Friese en met Fryslân verwante landbouwgewassen, dierenrassen en fruitrassen presenteren zich tijdens LF 2018. In de maanden juni tot en met september kan men met deze rassen kennismaken.

Op de zondagen 10 juni, 8 juli, 5 en 26 augustus en op zaterdag 8 september is er vanaf twee uur tot half vijf een excursie over de Fryske rassen bij Vijversburg in Tytsjerk. Opgave kan tot twee dagen van te voren in Tytsjerk op mailadres info@vijversburg.nl. Op de zondagen 24 juni, 12 augustus, 2 en 16 september en op zaterdag 21 juli kan dat op dezelfde tijd bij het nieuwe Fries Landbouwmuseum in Goutum. Opgave kan via www.frieslandbouwmuseum.nl.

Het programma bestaat op beide locaties uit een korte powerpointpresentatie met toelichting over het levend Fries erfgoed. In Tytsjerk wordt bovendien aandacht besteed aan het daar aanwezige fokcentrum voor de Friese hoenders en de demonstratietuin voor Friese landbouwgewassen. In Goutum worden de Friese landbouwgewassen en naar verwachting het daar aanwezige fokcentrum voor de Friese krielen onder de aandacht gebracht.

Op beide locatie kunnen de bezoekers kennismaken met presentaties van enkele organisaties die zich in Fryslan richten op het voortbestaan van de Friese rassen en gewassen. De inwendige mens wordt niet vergeten met een uit Friese gewassen samengesteld proeverijtje. Maximaal aantal deelnemers: twintig. De verzamelplaats in Goutum is bij de ingang van het museum. In Tytsjerk is deze plek bij het Fokcentrum voor de Friese hoenders.

www.frieserassenengewassen.nl