"Iepen Mienskipsfûns succesvol"

LEEUWARDEN - Het Iepen Mienskipsfûns heeft vorig jaar vier miljoen euro verstrekt. Dit heeft geleid tot investeringen van bijna veertig miljoen euro in de provincie.

Vorig jaar deden 561 initiatiefnemers een beroep op het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Er werden 319 projecten gehonoreerd. Met deze subsidieregeling ondersteunt de provincie projecten van inwoners, waarmee zij de leefbaarheid in hun wijk, dorp, stad of op hun eiland verbeteren.

Zeer uiteenlopend

De projecten lopen zeer uiteen; van het geschikt maken van multifunctionele centra, kerken en dorpshuizen voor allerlei activiteiten, tot poëzieroutes en theatervoorstellingen, van sportevenementen tot zonnecollectieven. Voor de coalitieperiode 2016-2019 is in totaal € 15,8 miljoen beschikbaar. Tot nu toe (periode 2015-2017) hebben de subsidies aan de 833 projecten een totale projectomzet gegeneerd van € 71.674.382.

Het doel van het Iepen Mienskipfûns is 'Leefbaarheid en iedereen doet mee'. Het coalitieakkoord onderstreept drie specifieke doelen: kansen voor burgers, duurzame dorpen en landschap en cultuurhistorie. Deze doelen werden in 2017 nog beter bediend dan in 2016. Ook in 2018 kunnen inwoners subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns. In de eerste subsidieronde van dit jaar werden 174 subsidieaanvragen ingediend. De tweede subsidieronde is nu open, tot en met 1 juni. De derde ronde is van 17 september tot en met 12 oktober. Zie ook de website: www.fryslan.frl.