Historie en restauratie boerderijen

BURGUM - In De Pleats in Burgum is op donderdag 7 juni de thema-avond 'Uit het goede hout gesneden' over de historie en restauratie van boerderijen. Ook vindt de uitreiking plaats van de Karakteristyk-priis 2017.

Karakteristyk Tytsjerksteradiel zal dit jaar een verrassend karakter hebben. 'Uit het goede hout gesneden' gaat over de kracht van hout en heeft alles te maken met de vernieuwing van voormalige boerderijen.

Het gebint van oude boerderijen kan eeuwen oud zijn. Deze sterke constructie van houten balken wordt ook bij de huidige woonboerderijen als erfgoed gekoesterd.

Het laat zich raden dat het onderwerp van deze avond alles te maken heeft met de Karakteristyk-priis 2017. Dit is een jaarlijkse prijs van de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel voor de meest voorbeeldige restauratie van het afgelopen jaar. De Karakteristykpriis is al sinds 1983 een van de manieren waarop de stichting het belang van het cultureel erfgoed van de gemeente Tytsjerksteradiel onder de aandacht wil brengen.

Omdat er dit jaar meerdere kansrijke aanmeldingen waren, heeft de stichting een extra 'prijs' beschikbaar gesteld in de vorm van een houtdateringsonderzoek. Met een verrassend resultaat.

Bij de toekenning van de prijs heeft het bestuur van de stichting het advies van een onafhankelijke en deskundige jury gevolgd.
De aanvang is 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).