Brandgevaar natuur beter in beeld

BEETSTERZWAAG - Dankzij het nieuwste type (weer-)meetstation en de website
www.natuurbrandrisico.nl kunnen mensen sneller en beter worden geïnformeerd over het eventueel gevaar van natuurbranden in de omgeving van Beetsterzwaag.

Een essentieel onderdeel is een vrij eenvoudig, in principe kurkdroog stokje, legt Henk Schuijn van de Veiligheidsregio Fryslân uit. "Het gewicht van dat stokje kunnen we heel precies meten. Hoe droger het is, hoe lichter en hoe vochtiger, hoe zwaarder. Uiteraard is de droogte van belang bij het bepalen van natuurbrandrisico's."

Eén van 23 meetstations

Voor het overige is het nieuwe meetstation bij Beetsterzwaag (één van de 23 in heel Nederland) een vrij gewoon meteorologisch apparaat, meldt Schuijn: "We meten elk uur de windsnelheid en -richting, de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de hoeveelheid neerslag. Die gegevens worden dagelijks bijgehouden." (Zie: www.natuurbrandrisico.nl).

Henk Schuijn: "Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag"

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Vandaar de volgende tips van Veiligheidsregio Fryslân: rook niet in natuurgebieden. Parkeer je auto niet in hoog, droog gras. Gooi afval - vooral glas - in afvalbakken en houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.