Op 26 juni weer inloop Lippe Gabriëlsplas

URETERP - Het Spaans-Japanse zonnepanelenbedrijf Univergy en adviesbureau Over Morgen dienen waarschijnlijk deze week hun aanvraag in voor een omgevingsvergunning bij de gemeente Opsterland, voor het plaatsen van wellicht circa 41.000 zonnepanelen.

Die willen ze laten drijven op pontons op het water van de zandwinput Lippe (of Libbe) Gabriƫlsplas tussen Ureterp en de autoweg A7. Op een kaartje dat bij de 'inloop' werd getoond, was te zien dat bijna het hele oppervlak van het zuidelijke deel van de waterplas wordt 'bedekt' met zonnepalen.
"Ze krijgen een hoek van twaalf graden met de pontons en komen daardoor hooguit 75 centemiter boven het water uit", aldus woordvoererster Lisa Olsthoorn van Over Morgen. In die aanvraag nemen ze mogelijk ook suggesties mee, die vorige week door belangstellenden zijn ingebracht tijdens de inloopavond in De Wier. Dat betrof bijvoorbeeld: de aanleg van een schelpenpad, picknickplekken en de zorgen met betrekking tot ganzen op de plas. Dinsdag 26 juni presenteren Over Morgen en Univergy op een tweede inloopavond het definitieve plan. De verwachting is dat de gemeente Opsterland het plan van 29 juni tot en met 8 augustus ter inzage legt.