Kettingreactie in centrum Leeuwarden

LEEUWARDEN,- 8ste dag veroorzaakt op 8 juli 2018 een vijf uur durende kettingreactie van mensen, machines, bouwwerken en performances in de binnenstad van Leeuwarden. Je ziet onder andere 12.000 boeken omvallen (wereldrecordpoging!), bouwwerken instorten, een F16 op straat staan, een caravan op water rijden en een bruidspaar trouwen.

De kettingreactie bestaat uit ruim 50 culturele en sociale projecten, zogenaamde 'schakels'. Niet eerder werkten de makers van deze projecten samen aan zoiets groots.

Met het vertellen van verhalen en het laten slagen van 8ste dag als motivatie, weten mensen met verschillende achtergronden en levensstijlen elkaar makkelijker te vinden. Een schakel kan een domino van boeken zijn, of een lied, of een serie vissers. Elke schakel heeft een eigen plek op de route en wordt in beweging gezet door de voorgaande gebeurtenis. Stopt de beweging, dan stopt het geheel. Terwijl er duizenden mensen toekijken.

8ste dag gaat over het leven. Over opgroeien, lachen, verdriet hebben en ontdekken. Over de invloed die mensen op elkaar hebben. Zoals het leven loopt, zo verloopt de kettingreactie. Vaak vloeiend en soms met een hapering. Het leven is niet perfect, maar absoluut de moeite waard om steeds opnieuw in gang te zetten. Ja, toch?

De bedenker is Marten Winters (die in 2010 met Het Schip De Lading van papiermaché de woelige baren van de Waddenzee wist te trotseren). Meer informatie is te vinden op de website www.8stedag.nl.