De te verwachten bodemdaling tussen 1974 en 2050 als gevolg van aardgaswinning.
De te verwachten bodemdaling tussen 1974 en 2050 als gevolg van aardgaswinning. Foto: Ingezonden illustratie

Raad bezorgd over bodemdaling Burgum

BURGUM - De bodem rond de Burgumermar en omgeving daalt tussen 1974 en 2050 naar verwachting 24 centimeter. Dit meldt de Commissie Bodemdaling Aardgaswinning Fryslân in het jaarverslag 2017. Diverse fracties in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel riepen donderdag het college van b. en w. op, actie te ondernemen.

Wethouder Geerling Schippers (FNP) zei dat de gemeente niet over de aardgaswinning gaat. Hij vindt het 'actie voeren' in dit geval eerder een taak van Provinciale Staten van Fryslân. Oftewel: de raadsleden dienen hun partijgenoten in Provinciale Staten aan te spreken. Het gaat om bodemdaling in het aardgaswingebied van vooral de NAM. Die betaalt af en toe schadevergoeding, vooral bij schade door bodemdaling aan infrastructuur, zoals bruggen en aquaducten.

De bodemdaling als gevolg van aardgaswinning (door de NAM en door Vermilion) gedraagt zich komvormig. Het laagste punt tussen Leeuwarden, Drachten en Buitenpost is de Burgumermar. Daar treedt naar verwachting tussen 1974 en 2050 een daling op van 24 centimeter. Die is al voor een groot deel voltooid. Maar ook als de gaswinning acuut zou worden gestopt, gaat de bodemdaling nog enkele jaren door, zeggen de geologen.

Fierljepskâns 'De Jint'

Ook de fierljepskâns 'De Jint' achter het gemeentehuis in Burgum heeft de afgelopen jaren schade gehad door bodemdaling, zegt Theun Scherjon. Momenteel worden de schansen geheel vernieuwd. Vooral op zaterdagen wordt er hard gewerkt door diverse vrijwilligers om de schans op orde te brengen. Er is echter vertraging opgetreden. De eerste wedstrijden van het seizoen zijn daarom verplaatst. Die zijn nu op dinsdag 19, woensdag 20 en zaterdag 23 juni. Op die zaterdag is de Eelke Scherjon Memorial.