René Cuperus vertelt over zijn visie op populisme in Nederland en Europa.
René Cuperus vertelt over zijn visie op populisme in Nederland en Europa. Foto: Actief Media

"Klimaat wordt een heftige kwestie"

DRACHTEN - Moeten we als 'BV Nederland' investeren in minder CO2-uitstoot? En zo ja, wie moet dan wat en hoeveel betalen? Dat soort 'klimaatvragen' wordt de komende jaren een kwestie van heftige, politieke strijd.

Dit verwacht politiek filosoof, historicus en publicist René Cuperus. Met name de minst-bedeelden, veelal ook de laagst opgeleiden, zullen zich gaan verzetten. Cuperus zei dit vorige week dinsdagavond in discussie met de zaal, na zijn lezing over populisme in Europa. Hij was gevraagd door het Filosofisch Café in de Brede School De Drait in Drachten. Circa dertig belangstellenden kwamen hier op af.
De verschillen tussen arm en rijk en tussen laag- en hoogopgeleiden zijn de afgelopen jaren in Nederland flink toegenomen, maar nog beperkt in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. "Noordwest-Europa is wat dit betreft uniek. Hier hebben de christen- en de sociaal-democraten de afgelopen eeuw voor gezorgd." Maar die raken hun populariteit kwijt.

Het zijn vooral de mensen uit de lagere middenklasse, die vrezen hun welvaart kwijt te raken en daardoor stemmen op populistische partijen, aldus Cuperus. "Klimaat wordt voor hen een strijdpunt. Ze zijn niet zomaar bereid hierin te investeren", zegt hij.