Keramiekmuseum Princessehof

LEEUWARDEN - Vanaf 2 juni presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden Made in Holland: 400 jaar wereldmerk. Een spraakmakende tentoonstelling over vier Nederlandse succesverhalen: Delfts blauw, Maastrichts aardewerk, art-nouveaukeramiek en Dutch Design.

Aan de hand van imposante bloempiramides, kleurrijk boerenbont, populair Gouds plateel en de eigenwijze ontwerpen van ontwerpers als Maarten Baas ontdekt de bezoeker hoe Nederland een wereldspeler is geworden op het gebied van keramiek. Iedereen kent Dutch Design wel, dat ook buiten Nederland geweldig populair is. Dit fenomeen staat in een lange traditie. Van Delfts blauw tot art nouveau, Nederlandse makers weten al eeuw enlang prachtige keramiek te vervaardigen en hier vervolgens wereldwijd succes mee te hebben. De tentoonstelling bevat niet alleen de mooiste voorwerpen, maar de bezoeker ontdekt ook hoe Nederlandse fabrikanten buitenlandse invloeden aanwendden voor eigen succes.

Voor de tentoonstelling komen meer dan 700 bruiklenen vanuit heel Europa naar Leeuwarden. De eigen collectie wordt aangevuld met topstukken uit onder andere het Nationaal Museum in Gdansk, Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg, Museum für Angewandte Kunst in Wenen, het Museum voor Schone Kunsten en Geschiedenis in Brussel en diverse privécollecties. Het is mogelijk om per direct online kaarten te bestellen voor de tentoonstelling Made in Holland: 400 jaar wereldmerk. Deze tickets zijn te koop via de website van het Princessehof. Voor de tentoonstelling geldt geen toeslag.