Met kunst- en vliegwerk is het kunstwerk geplaatst. Geert Draaistra
(zwevend) en zes andere Nijegaasters hebben de klus geklaard.
Met kunst- en vliegwerk is het kunstwerk geplaatst. Geert Draaistra (zwevend) en zes andere Nijegaasters hebben de klus geklaard. Foto: Ingezonden

Nieuw kunstwerk geplaatst bij Nijega

NIJEGA - Het dorp Nijega is een kunstwerk rijker. Zij het, dat niemand het vanuit huis in het dorp kan zien. Men moet dan eerst in noordelijke richting, onder de Wâldwei door. Aan de linkerhand zijn twee waterplassen: de 'kleine' en de 'grote'. In de grotere waterplas is maandag het kunstwerk geplaatst: enkele 'glêzebiters' (groene glazenmakers of grote libellen) en in 'ielstikel' (krabbescheer), gemaakt van het gebiedseigen pitrus.

De 'glêzebiters' zijn geplaatst op een (ook kunstmatige) lisdodde. Ze steken boven het water uit en bewegen mee op de wind. Er is ten behoeve hiervan vorige week een buis in de vijver geplaatst door het plaatselijke bedrijf Jongema.

Vele uren werk

Vele uren zijn er de afgelopen maanden gestoken om dit voor elkaar te krijgen. Het was monnikenwerk om het frame van de krabbenscheer in zijn geheel te bekleden (vlechtwerk) met het gebiedseigen pitrus. Dat gold ook voor het invlechten van de libellen.

Kwetsbaarheid tonen

"Intentie van het kunstwerk is om de kwetsbaarheid in beeld te brengen van de leefomgeving van libellen. Die zijn afhankelijk van goede omstandigheden (biotoop), in het bijzonder schone water. Dit is van belang voor zowel krabbenscheer als voor libellen. Het menselijk ingrijpen of nalaten bepaalt in grote mate welke soorten blijven, komen of verdwijnen. Denk aan de afname van insecten, minder weidevogels, maar ook toename van predatoren, afname van geschikte biotopen, vermesting en waterverontreiniging.

"Het kunstwerk is een verwijzing naar het behoud van de rijke biotoop van het coulissenlandschap, gedragen door een collectief van overwegend boeren en particulieren", melden de initiatiefnemers.