Het bronzen gordelbeslag dat deel uitmaakt van de collectie van De Schierstins.
Het bronzen gordelbeslag dat deel uitmaakt van de collectie van De Schierstins. Foto: Douwe Oosterbaan

Amateurarcheologen in De Schierstins

FEANWALDEN – Zo nu en dan zie je ze: mensen met een metaaldetector, op zoek naar gouden munten en oude wapens. Deze en andere amateurarcheologen kunnen zaterdag 19 mei naar de Schierstins Feanwâlden voor een ontmoeting- en determinatiedag.

De Dag van de Friese Amateurarcheologie is van 11.00 tot 17.00 uur. Het thema is de volle en late middeleeuwen. Tijdens de dag kunnen amateurarcheologen elkaar ontmoeten en vondsten laten zien. De jonge, maar ervaren amateur-archeoloog Robbert Velt en voormalig provinciaal archeoloog drs. Evert Kramer zijn aanwezig om vondsten te beoordelen naar zeldzaamheid, materiaal en ouderdom. Verder is ook archeoloog Johan van Gent van de partij. Hij is coördinator van de archeologische steunpunten in Friesland (archeologie.frl). Er is een registrator van PAN (Portable Antiques Netherlands) aanwezig, die vondsten van voornamelijk amateurarcheologen registreert. Bovendien toont de educatiegroep van de Schierstins haar project voor basisschoolkinderen, met middeleeuwse voorwerpen: Stins!.

Aanleiding voor de Dag van de Friese Amateurarcheologie is de overhandiging van een bijzonder voorwerp door amateurarcheoloog Robbert Velt. Hij gaf afgelopen herfst een bronzen gordelbeslag in de vorm van een stins – een Fries torenkasteel – aan de voorzitter van de Schierstins in bruikleen.