Een zeearend, ook wel 'vliegende deur' genoemd. Het duurt na de geboorte circa 70 tot 90 dagen voor het jong vliegt.
Een zeearend, ook wel 'vliegende deur' genoemd. Het duurt na de geboorte circa 70 tot 90 dagen voor het jong vliegt. Foto: Ingezonden

Jonge zeearend in de Alde Feanen

EARNEWALD - Opnieuw is er een jonge zeearend geboren in de Alde Feanen, het natuurgebied van It Fryske Gea tussen Warten en de Veenhoop. De medewerkers en vrijwilligers van de vereniging zijn enthousiast. Er is beschuit met muisjes en een kinderwedstrijd voor de mooiste naam van het jong.

"Dit bart no al foar it twadde jier achterinoar. It past yn in posityf ferhaal oer geduldich wurkje oan skjinner wetter, mear moerasnatoer en better behear", aldus weidevogelcoördinator Sip Veenstra.

Hij is enorm blij, want de zeearenden in de Alde Feanen hebben sowieso één jong. Mogelijk ziet hij of de vrijwilligers binnenkort door de telescoop of er één of twee jongen opgroeien. In eerste instantie werd er een webcam geplaatst bij het nest, maar toen besloot de natuur anders. De zeearend nam zijn intrek in een oud haviksnest en de havik koos vervolgens voor het oude zeearendennest. De ruil blijkt tot nu toe succesvol. Na een periode van machtsvertoon en ruzies tussen beide paren, keerde de rust terug. Via www.itfryskegea.nl/havik is te zien hoe de havik rustig broedt in zijn enorme nest. Het wel en wee in het zeearendnest blijft grotendeels verborgen door het bladerdak.

Natuurlijk viert It Fryske Gea de geboorte van de jonge zeearend. Tot en met 13 mei staat daarom beschuit met muisjes klaar in bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen aan de Koaidyk te Earnewâld. Kinderen kunnen daar tot en met 27 mei ook een speciaal zeearend-geboortekaartje inleveren en een naam bedenken voor de jonge zeearend(en). Het geboortekaartje is te downloaden via de website www.itfryskegea.nl.