De drie elektrische Buurauto's bij het kantoor van de Friese
Milieufederatie in Leeuwarden.
De drie elektrische Buurauto's bij het kantoor van de Friese Milieufederatie in Leeuwarden. Foto: Ingezonden

Friese start met elektrische Buurauto's

GARYP/LEEUWARDEN - Buurauto laat energie-coöperaties gratis kennismaken met elektrisch autodelen. Vanaf deze week rijden er drie elektrische Buurauto's in Friesland. Tot 14 juli (Elfwegentocht) gratis bij duurzame Friese organisaties.

Iedere twee weken verhuizen de auto's naar een ander dorp. Zo maken tot 14 juli honderden Friezen op een laagdrempelige manier kennis met elektrisch rijden en autodelen. De Energie Coöperatie Garyp, de Friese Milieufederatie en Buurkracht namen maandag de drie auto's in ontvangst. De Elfwegentocht is verrukt van het plan: "Elektrische deelauto's zijn de toekomst! Deelauto's kunnen makkelijk de tweede auto van een gezin vervangen, en zo komt er meer ruimte voor groen op straat!". De Elfwegentocht verwacht dat veel energiecoöperaties de kans zullen aangrijpen, om na deze introductie daadwerkelijk een of meerdere deelauto's aan te schaffen.

Vanaf maandag 6 mei staan er twee elektrische auto's bij Energie Coöperatie Garyp en één in Leeuwarden, die zal worden gedeeld door de Milieufederatie en Buurkracht. Na twee weken verhuizen de auto's naar EC's Mei-inoar Grien in Aldeboarn en Ferwerderadiel. Van 4 tot 18 juni staan de auto's in Wommels en weer in Leeuwarden en de laatste twee weken voor de Elfwegentocht bij de EC's in Baard en Ooststellingwerf. De auto's worden gratis geplaatst. De gebruikers betalen een kleine kilometervergoeding. De groep mensen die de auto's het meest enthousiast inzet, wint een auto om te gebruiken tijdens de Elfwegentocht-actie, 1 tot 14 juli.

De drie elektrische Buurauto's bij het kantoor van de Friese Milieufederatie in Leeuwarden.