'Droomwerken', een expositie van Marte Röling, is te zien bij galerie Adema in Damwâld.
'Droomwerken', een expositie van Marte Röling, is te zien bij galerie Adema in Damwâld. Foto: Ingezonden.

Expositie 'Droomwerken' van Marte Röling

DAMWALD - In Galerie Jan Reinder Adema aan de Haadwei 43 in Damwâld is in mei de unieke expositie 'Droomwerken' te zien van Marte Röling.

Zij studeerde vanaf haar zestiende aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze onder andere les kreeg van haar vader. Van jongs af aan wilde Röling monumentaal werken, waardoor kolossale sculpturen, glas-appliqué's, plafondschilderingen en theaterdecors ontstonden. Vanaf 1959 exposeerde zij in Europa en de Verenigde Staten. Bekende ontwerpen van haar zijn het vlaggenmonument voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Schrijvende hand (1975) in de top van de gevel van het ING-kantoor in Leeuwarden en de portretten van koningin Beatrix en prins Claus in de jaren tachtig. In 2014 ontving Marte Röling de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap verbonden aan de Huisorde van Oranje uit handen van koning Willem-Alexander.

De expositie 'Droomwerken' bestaat uit een selectie van een recente serie werken. Het zijn foto's, meestal door haarzelf gemaakt, op verschillende plaatsen in de wereld, waarop zij beelden heeft geschilderd. Het zijn beelden die in werkelijkheid niet of nauwelijks te realiseren zijn. Niet alleen vanwege de locaties, maar ook vanwege de materialen die in werkelijkheid niet bestaan of nog niet zijn uitgevonden. Het is voor Röling een uitdaging om te schilderen waar zij van droomt en die zij zelf omschrijft als "een verrukkelijke ervaring".

Marte Röling geniet van haar eigen kunnen, van het schilderen met een fijn penseeltje, haar vingers, papier en verf om daarmee haar droombeelden te zien ontstaan. Deze bijzondere expositie is mei 2018 te zien: vrijdag 11, 18 en 25 mei en zaterdag 12, 19 en 26 mei, van 13.30 tot 17.00 uur ( en op afspraak).