1600 zonnepanelen op dak Revalidatie Friesland

BEETSTERZWAAG - Op het dak van het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag worden momenteel 1600 zonnepanelen geplaatst. Revalidatie Friesland heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2021 voor viervijfde energieneutraal te opereren.

Met het plaatsen is vorige week begonnen. De zonnepanelen zullen naar verwachting éénderde van de stroombehoefte van de locatie in Beetsterzwaag kunnen produceren.
"Bij alles wat we doen bekijken we of het beter, efficiënter, duurzamer en gezonder kan. Daar draagt de installatie van de 1600 zonnepanelen zeker een grote steen aan bij", aldus Wim Haak, hoofd facilitaire eenheid bij Revalidatie Friesland.

Warmte door houtverbranding

Bijna honderd procent (op twee na) van de energie die Revalidatie Friesland nodig heeft voor warmte, komt al jaren van een hout-gestookte energiecentrale. Het hout wordt onder andere gekapt en gesnoeid in de Fryske Wâlden.

Revalidatie Friesland heeft gekozen voor zonnepanelen van leverancier Groen Leven. specialist van grootschalige zonnedaken en -installaties. De verwachting is dat de installatie een week of drie gaat duren, dus nu nog anderhalve week. Naast de installatie van zonnepanelen worden ook twee laadpalen voor elektrische auto's op het terrein geplaatst.