Linksonder de kruk waar Rink van der Velde regelmatig op zat in Café Marktzicht. Achter de bar eigenaar Ronald van der Molen, die Van der Velde vaak van een speciaalbiertje voorzag (de berenburg en appel zijn ter decoratie).
Linksonder de kruk waar Rink van der Velde regelmatig op zat in Café Marktzicht. Achter de bar eigenaar Ronald van der Molen, die Van der Velde vaak van een speciaalbiertje voorzag (de berenburg en appel zijn ter decoratie). Foto: Actief Media

Mooiste kroegverhaal in 'Wike fan Rink'

DRACHTEN - Gemeente Smallingerland en het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasje sintrum (FLMD) organiseren samen met vrijwilligers van 15 tot en met 23 juni de Wike fan Rink. Eén van de activiteiten is een schrijfwedstrijd. Inzenders kunnen een kroegverhaal insturen.

De bekende Friese schrijver Rink van der Velde, overleden in 2001, schreef meerdere kroegverhalen. In café Marktzicht in Drachten kreeg hij inspiratie voor deze verhalen. Inwoners worden nu uitgedaagd een dergelijk verhaal aan het papier toe te vertrouwen."Dat kin een aktueel of in persoanlik kroechferhaal wêze. De skriuwer kin de kreativiteit sprekke litte", vertelt Willeke Zeilstra van de gemeente Smallingerland.

In een kroegverhaal gaat het over 'de gewone man en het gewone leven'. Wat maakt hij mee, wat houdt hem bezig en wat vertelt hij zijn kameraden in de kroeg? Het verhaal mag worden geschreven in het Fries of het Bokwerts, de 'taal' van Van der Velde. De maximale lengte van het verhaal is 750 woorden. Inzenden kan tot 1 juni aanstaande via communicatie@smallingerland.nl of per post: Gemeente Smallingerland, Postbus 10.000, 9200 HA Drachten. Ook inwoners buiten Smallingerland kunnen meedoen. De jury, die bestaat uit kenners van de Fryske literatuur, nodigt de schrijvers van de drie mooiste verhalen uit om deze voor te dragen op 21 juni in café Marktzicht, destijds de stamkroeg van Rink van der Velde. Voor de winnaar van het mooiste kroegverhaal ligt er een passend cadeau klaar.

De schrijfwedstrijd is een onderdeel van een week met verschillende activiteiten waarbij de Friese taal, literatuur en het leven en werk van Rink van der Velde centraal staan. "Foar syn wurk is noch altyd in soad ynteresse, yn de biblioteek yn Drachten lizze boeken fan him." Door de Wike fan Rink krijgt de Friese taal bovendien extra aandacht, zegt Willeke Zeilstra.

De Wike fan Rink wordt georganiseerd in het kader van LF2018 en sluit aan op de uitreiking van de Rink van der Veldepriis die op vrijdag 15 juni bij de skriuwersarke in De Veenhoop plaatsvindt. Binnenkort verschijnt een programma met activiteiten.