Sieta Tolsma (links) en Iris Rusz in de nieuwe Verhalenkamer in De Skoalle. Met de ActiefPlus-app vertelt Aukje Timmerman een kort volksverhaaltje.
Sieta Tolsma (links) en Iris Rusz in de nieuwe Verhalenkamer in De Skoalle. Met de ActiefPlus-app vertelt Aukje Timmerman een kort volksverhaaltje. Foto: Actief Media

Dam Jaarsma Verhalenkamer verhuisd

EASTERMAR - De Dam Jaarsma Verhalenkamer is verhuisd naar De Skoalle aan de Torenlaan 2 in Eastermar. In de Verhalenkamer wordt het werk van Nederlands grootste verzamelaar van volksverhalen, Dam Jaarsma, levend gehouden.

In de Verhalenkamer kunnen groepen mensen ontvangen worden door een verhalenverteller, al dan niet afgewisseld met muziek, een leuke en informatieve dorpsrondleiding, een inspirerende workshop volgen of vergaderen, genieten van een verhalendiner of een programma op maat.
In Eastermar is sinds 2014, het honderdste geboortejaar van Dam Jaarsma, Stichting Dam Jaarsma actief. Jaarsma was de grote Europese verzamelaar van volksverhalen in de Fryske Wâlden. Hij verzamelde - in z'n eentje, op de fiets - vanuit zijn geboorte- en woonplaats Eastermar meer dan 17.000 verhalen (en verhaaltjes: soms zijn ze heel kort). Ze zijn allemaal bewaard door het Meertens Instituut in Amsterdam. Jaarsma was ook Friestalig schrijver, dichter en verzamelaar van vele collecties gebruiks- en kunstvoorwerpen.

Het bestuur van Stichting Dam Jaarsma is blij de traditie van de Verhalenkamer te kunnen voortzetten in Eastermar: "In De Skoalle hebben we een nieuwe, prachtige plek gevonden", zegt voorzitter Iris Rusz. De eerste groepen zijn al ontvangen.

Met de verhuizing van de Verhalenkamer naar De Skoalle worden de activiteiten van Janek Bikowski en Sieta Tolsma van WIJS&moed, coaching en advies, gecombineerd met de Friese volksverhalencultuur. "Mensen kunnen hier op verhaal komen" , meldt Sieta. Denk aan bedrijfsuitjes, workshops creatief schrijven en een fiets- of wandeltocht. Sieta Tolsma, verhalenkamer@eastermar.nl, 06-57335269. Zie ook: www.damjaarsma.nl