Mieke de Kluiver, EMKA makelaardij.
Mieke de Kluiver, EMKA makelaardij. Foto: Ingezonden

Woning verkopen zonder makelaar?

AUGUSTINUSGA - De woningmarkt is goed, ook in Friesland. Een huis verkoopt bijna zichzelf: even wat foto's op Facebook, onderhandelen en klaar. Maar dus zelf je huis verkopen, zonder makelaar, is dat wel de beste aanpak?

De belangrijkste reden voor mensen om geen makelaar in te schakelen? De kosten. Maar kost een makelaar echt geld? Onlangs wees onderzoek uit dat huizen die via een makelaar werden verkocht, zo'n tien procent méér opbrachten. Bij ieder onderzoek kun je vragen stellen: hoe is het uitgevoerd, waar, bij wie en bij wat voor woningen? Maar er zijn wel argumenten waarom het kan kloppen. Ten eerste is een goede vraagprijs van belang: te laag is niet goed, te hoog kan averechts werken. Een makelaar is dagelijks met het kopen, verkopen en taxeren van huizen bezig, kent de markt als geen ander. Ook hebben makelaars een groot netwerk en woningzoekenden in hun bestand. Soms wordt een woning al verkocht zonder internet. En, belangrijk: een makelaar weet hoe te onderhandelen. Voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Bij het verkopen van een woning is het meestal beter om de emotie erbuiten te houden. Dan verdient de makelaar zichzelf vaak al terug.

Natuurlijk zijn er mensen die het erg leuk vinden om hun eigen huis te verkopen. Dan zeg ik: nodig een makelaar uit en ga ermee in gesprek. Want "een beetje hulp" kan ook. Bepaal dan samen met de makelaar je strategie. Het scheelt je een hoop juridische rompslomp en je hebt een 'sparringpartner'. Maak een weloverwogen keuze.

Mieke de Kluijver | EMKA-makelaardij | Augustinusga | 0512-350500 | www.emkamakelaardij.nl