"Sparen voor je sportvereniging"

'Sparen voor je sportvereniging' heette de actie waarmee de Jumbo in Burgum de afgelopen weken naam maakte. Tien verenigingen waren uitgenodigd door de Burgumer supermarkt zoveel mogelijk punten binnen te halen en zo invloed te hebben op de verdeling van een sponsorpot ter waarde van vijfduizend euro.

De Jumbo heeft wat met kinderen, sport en gezinnen. "Daarom besloten we een aantal van de sportverenigingen die we jaarlijks sponsoren, wat extra's toe te schuiven", vertelt Johan Postma. Hoeveel, dat bepaalden de clubleden zelf.

"Wij gaven punten weg", zegt Johan. Voor iedere tien euro aan boodschappen kreeg de klant 1 punt. Die punten, in de vorm van een voucher, konden de clubleden verzamelen. "Sommige clubs waren zeer actief. Ze vroegen iedereen die ze kenden om de vouchers en zetten hun eigen Facebookactie op om mensen op te roepen de punten bij hen in te leveren."

Daarmee waren de clubs er echter nog niet: de vouchers moesten stuk voor stuk worden ingescand, pas dan waren ze geldig. Een voucher tweemaal inscannen was technisch onmogelijk.
Procentueel werd het sponsorbedrag vervolgens onder de verschillende clubs verdeeld. "BCV scande maar liefst 10.494 vouchers, VV ONT 331. De andere clubs zaten daar tussenin."