Fractievoorzitter Douwe Hooiijenga van de ChristenUnie (voorgrond) aan het woord. VVD- en CDA-politici luisteren aandachtig.
Fractievoorzitter Douwe Hooiijenga van de ChristenUnie (voorgrond) aan het woord. VVD- en CDA-politici luisteren aandachtig. Foto: Actief Media

'Beoogde coalitie' in Burgum zet door

BURGUM - De raadsfracties van CDA, FNP en ChristenUnie blijven met elkaar in gesprek over het vormen van een nieuw college van b. en w. in Tytsjerksteradiel. Dit ondanks fel verzet van de overige partijen in de gemeenteraad.

Er was - een hoge uitzondering - donderdagavond een spoeddebat in de gemeenteraad in Burgum over 'de crisis', zoals deze door de 'beoogde oppositie' wordt ervaren. De partijen VVD, PvdA, GrienLinks en D66 hadden dit debat aangevraagd. De vergadering werd enkele malen geschorst. Zo leek er alsnog een compromis gevonden te kunnen worden, vooral nadat nieuwkomer Erwin Duursma (D66) een uitgebreid voorstel indiende voor het vormen van een 'raadsagenda'.

Die werd door de 'beoogde coalitie' positief ontvangen. Maar het waren de overige partijen die er niks in bleken te zien: "Dit doen we al en leidt alleen maar af van waar het hier om draait", vond Brigitte Scheepsma (GL), die bijval kreeg van PvdA en VVD.

De 'beoogde oppositie' hamerde er voortdurend op, dat de werkwijze van informateur Gjalt Benedictus (CDA) en de 'beoogde coalitiepartijen' niet correct was geweest. De 'beoogde coalitie' (zo genoemd door burgemeester Jeroen Gebben) zou in de tweede ronde de overige partijen hebben buitengesloten. Bovendien zou Benedictus te weinig alternatieve coalities hebben onderzocht.

Het hele debat duurde van half acht tot bijna kwart over tien, de schorsingen meegeteld. Burgemeester Gebben concludeerde dat de 'beoogde coalitie' een meerderheid van 13 zetels heeft in de raad en dat dit dus voldoende is om door te gaan met coalitiebesprekingen. Ook is er voldoende draagvlak voor een 'raadsagenda' of 'raadsprogramma' ("what's in a name").