Nog geen nieuwe vaarweg Drachten

LEEUWARDEN - De zoveelste studie is nodig in verband met de vaarweg naar Drachten. Dit keer om de eventuele extra voordelen van een vaarweg door de Hege Warren tussen Grou en de Veenhoop in beeld te krijgen. Dit stellen Gedeputeerde Staten voor in het nieuwe, provinciale Vaarwegenplan.

De kosten van circa vijftig miljoen euro voor de aanleg van zo'n nieuwe vaarweg (klasse Va, voor schepen tot 2750 ton) vindt het college van GS nu te hoog. Maar mochten er meer voordelen aan vastzitten en kunnen die financieel als het ware worden ingeboekt, dan valt er opnieuw over te praten. Een nieuwe studie moet die voordelen eerst kwantificeren: in geld worden omgerekend. De gemeente Smallingerland en andere partijen zullen erbij worden betrokken.

GS willen dat de spoorbrug bij Leeuwarden over het Van Harinxmakanaal wordt vervangen door een aquaduct. De vaarweg tussen Terherne en Heerenveen verandert vooreerst niet. Mogelijk dat er langs het Prinses Margrietkanaal een overslagterminal wordt aangelegd, vanwaar het vrachtvervoer over de weg richting Heerenveen moet.

In juni buigen Provinciale Staten zich over de visie en de voorgestelde maatregelen. Wanneer de plannen en financieringsvoorstellen per vaarweg verder uitgewerkt zijn, leggen Gedeputeerde Staten deze opnieuw voor aan Provinciale Staten.