V.l.n.r.: Edgar Kuipers, Dinie Mulder, Yntze de Vries, Sipke Hoekstra, Karin van der Velde en raadsgriffier Frans van der Heide. Met de ActiefPlus-app krijgt u een gesprekje met commissievoorzitter Hoekstra.
V.l.n.r.: Edgar Kuipers, Dinie Mulder, Yntze de Vries, Sipke Hoekstra, Karin van der Velde en raadsgriffier Frans van der Heide. Met de ActiefPlus-app krijgt u een gesprekje met commissievoorzitter Hoekstra. Foto: Actief Media

Lawei-rapport moet voor de zomer af zijn

DRACHTEN - De verbouwing van de Lawei is al achter de rug, maar de 'Lawei-kwestie' nog niet. "Wy wolle ús einrapport mei konklúzjes en oanbefellings foar de simmerfakânsje klear hawwe en yn de ried besprutsen hawwe", zegt voorzitter Sipke Hoekstra (VVD) van de enquêtecommissie.

Hij verwacht dat de raad er lering uit kan trekken, voordat opdracht wordt gegeven voor nieuwbouw van een nieuw zwembad. "Dat kostet nei ferwachting 30 miljoen euro, dus noch folle djoerder as de ferbouwing fan de Lawei."
Die heeft niet de geschatte 14 miljoen euro, maar ongeveer 19 miljoen euro gekost. De laatste extra 1,7 miljoen euro kwam door het onderzoek van de enquêtecommissie aan het licht. Dit is voorgeschoten door de Lawei. Directeur Stef Avezaat verwacht dat de gemeente dit vergoedt.

Frappant is dat oud-burgemeester Tjeerd van Bekkum het middel van de raadsenquête - waarbij ambtenaren en (oud-)bestuurders onder ede worden gehoord - als "te zwaar" beoordeelt. "Dêr bin ik it net mei iens", zegt de voorzitter Hoekstra van de raadsenquêtecommissie. "Allinne al fanwege it feit dat de ferbouwing ûngefear fiif miljoen euro djoerder wurden is as de berekkene 14 miljoen, is foar my reden genôch foar dizze enkête."

"Ik zou het zo weer doen"

De betrokken bestuurders die in het openbaar en onder ede werden verhoord - na Van Bekkum ook de oud-wethouders Nieske Ketelaar (PvdA) en Marja Krans (CU) - vonden dat ze juist hadden gehandeld. Ook directeur Stef Avezaat van de Lawei stond nog geheel achter zijn wijze van optreden. "Ik zo het weer zo doen." Alleen Krans had meer grip van de gemeente op de gang van zaken willen hebben.

Het kortste, maar toch ook informatieve verhoor was het laatste: met Edgar Kuipers, voormalig hoofd van de afdeling financiën van Smallingerland. Dat hij tijdens de verbouwing geen zicht had op de financiële overschrijdingen, leek hem niet te deren. "Dat is bij dit soort projecten een verantwoordelijkheid van de betreffende afdeling, in dit geval de afdeling 'ontwikkeling'", zei Kuipers.