Cornettist bij Jeugdbrassband

SURHUISTERVEEN - Cornettist Grytsje van Leersum uit Surhuisterveen is toegevoegd aan de Europese Jeugdbrassband. De 21-jarige muzikant van brass band Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan de Europese selectie.

"Een heel grote eer'', vindt Grytsje het feit dat ze uitverkozen is. De Europese Jeugdbrassband (EYBB) wordt jaarlijks samengesteld door de grootste brassbandtalenten van Europa te selecteren. De EYBB komt elk jaar samen bij de Europese Brassbandkampioenschappen. De Europese Jeugdbrassband hield gisteren en vandaag (woensdag 2 mei) try-out-concerten. De komende dagen volgen nog verschillende concerten. De titelstrijd in het Utrechtse TivoliVredenburg is op 4 en 5 mei.

Grytsje van Leersum speelt de belangrijkste cornetpartij bij Blaast de Bazuin: de princi pal-cornet. "Ik heb nog nooit eerder bij de Europese Jeugdbrassband gespeeld'', vertelt Grytsje. "Het programma lijkt erg leuk; er zitten grote werken bij, maar ook lichte muziek." Naast Grytsje van Leersum maken drie andere Friese muzikanten hun opwachting in de band: Amber Snip op euphonium, Anna Kuipers op flügelhoorn en Tanja Altena op cornet.