Dodenherdenking in Sumar

SUMAR - Dorpsbelangen Sumar organiseert op 4 mei bij de Molkbus, op de hoek Knillis Wytseswei / Greate Buorren een plechtigheid die herinnert aan de melkstaking, waarbij de Sumarder veehouder Freerk Wijma op 4 mei 1943 om het leven werd gebracht door de Duitse bezetter, omdat hij weigerde melk te leveren aan de melkfabriek. Dit jaar is dat exact 75 jaar geleden.

Voorafgaand is er een korte documentaire in de kerk te zien, de aanvang is om 19.15 uur, de deur is open vanaf 19.00 uur. Daarna is de stille tocht naar het monument, om uiterlijk 19.45 uur verzamelen bij de oude peuterschool aan de Master de Vrieswei. Om 19.50 uur gaat de stoet naar het monument. Er zal gesproken worden door Eelke Hoekstra en er zijn gedichten van de leerlingen van dorpsschool It Bynt. Muziekvereniging De Lofstem zal de muziek verzorgen. De organisatie verzoekt iedereen om de vlag halfstok te hangen, van 18.00 uur tot zonsondergang, en een bloem mee te nemen naar de herdenking.

4 mei Oentsjerk

OENTSJERK - Op vrijdag 4 mei om half acht is er een samenkomst in de Mariakerk in Oentsjerk en worden aansluitend bloemen gelegd bij het graf van Klaas Rienewerf. Tevens worden er door de Oecumenische Werkgroep Trynwâlden bloemen gelegd te Gytsjerk, bij het monumentje van Maria van der Heuy en bij het graf van Bauke Faber. Een ensemble van De Bazuin verleent medewerking en er is een spreker. De herdenking wordt georganiseerd door de OWT.