De nieuwe Feankeninginne Anne Marije Kleinhuis met het blommefamke Amarins Eelkema.
De nieuwe Feankeninginne Anne Marije Kleinhuis met het blommefamke Amarins Eelkema. Foto: Actief Media

Anne Marije Kleinhuis dertigste Feankeninginne

EARNEWALD - Het is ieder jaar een goed bewaard geheim in Earnewâld: wie vertegenwoordigt het dorp het komend seizoen als Feankeninginne? Afgelopen vrijdag zette Anne Marije Kleinhuis als dertigste Feankeninginne voet aan wal bij eetcafé Westersail. Blommefamke is dit jaar Amarins Eelkema.

Weken voor de inhuldiging op Koningsdag zaten veel inwoners van Earnewâld al in spanning. Het is altijd weer een verrassing wie er van boord stapt van het houten skûtsje de Aebelina. Vorig jaar was dit Willyant de Haan. Vrijdag rond 16.00 uur legde de Aebelina bij Westersail aan en werden de Earnewâldsters van de spanning verlost. Uit de roef van het schip verschenen Anne Marije Kleinhuis en Amarins Eelkema.

Anne Marije was zeer verrast toen ze een aantal weken geleden door de organisatie werd gevraagd. "Ik hie it eins net mear ferwachte. Myn suster wie ferline jier frege en sy hat er fan ôf sjoen". De inhuldiging is voor haar heel bijzonder. "In bysûnder momint, foar it doarp en foar mysels. Myn tante Sjoukje Kleinhuis wie de earste Feankeninginne en ik bin de tritichste". Daarnaast is haar vader Sjoerd Kleinhuis ook nog eens begonnen aan zijn dertigste seizoen als schipper bij de IFKS.

Boegbeeld bij veel festiviteiten

De Feankeninginne heeft een belangrijke functie. Zij reikt onder andere de prijzen uit bij het skûtsjesilen en ze is aanwezig bij andere festiviteiten in het dorp zoals het klompkesilen. Anne Marije heeft haar eerste taak als Feankeninginne op Koningsdag al volbracht. Door de bel drie keer te laten rinkelen opende ze officieel het watersportseizoen. Haar volgende taak is het openen van het dorpsfeest op 24 mei. Daarna reikt ze op dezelfde dag de prijzen uit bij de hardloopwedstrijd in Earnewâld.