V.l.n.r.: Tjitze van der Land, Auke van der Horn. Roel Gebben,  Dineke 
Terpstra-Kerkhof en burgemeester Gerben Gerbrandy.
V.l.n.r.: Tjitze van der Land, Auke van der Horn. Roel Gebben, Dineke Terpstra-Kerkhof en burgemeester Gerben Gerbrandy. Foto: Ingezonden: Binne Louw Katsma

Vier Koninklijke Onderscheidingen in Achtkarspelen

BUITENPOST - Burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen reikte donderdag 26 april vier Koninklijke onderscheidingen uit in Achtkarspelen.

Tjitze van der Land uit Twijzelerheide (geboren 23 juni 1959 in Kollumerland en Nieuwkruisland), Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tjitze van der Land was meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Noordelijke Autocross Club en tien jaar bestuurslid van de Oranjevereniging Kollumerzwaag. Al acht jaar verzorgt Van der Land het onderhoud van de Brandmeldinstallatie van de Gereformeerde Kerk van Kol lumerzwaag. Hij controleert ook de brandmeldinstallatie voor stichting Dorpshuis De Trije Doarpen in Kollumerzwaag en geeft brandweer-gerelateerde adviezen. Hij werd in 1986 gevraagd voor de Vrijwillige Bedrijfsbrandweer van Enitor (thans Essentra) in Buitenpost. Bij de brandweer Noord-Oost Friesland was hij brandwacht, chauffeur en pompbediende van de blusgroep Buitenpost. Hij was elf jaar vrijwillig ambulancechauffeur, bestuurslid van zijn buurtvereniging, vrijwilliger bij de KNAF (Knac Nationale Autosportfederatie) en het Oldtimerfestival in Twijzelerheide.

Barberdina Terpstra-Kerkhof (roepnaam Dineke) uit Kootstertille (geboren 25 maart 1963 in Bedum): Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

DinekeTerpstra-Kerkhof is al elf jaar als vrijwilliger actief in het bestuur van Plaatselijk Belang Kootstertille. Ook is zij ruim vijftien jaar lid van de NBG-werkgroep Kootstertille en teamcoach in rayon Buitenpost. De missie van het NBG is de Bijbel te verspreiden. Mevrouw Terpstra deed dertig jaar kerkelijk vrijwilligerswerk bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Drogeham. Ze gaf leiding aan de Gereformeerde Vrouwenvereniging 'Rondom het Woord'. Zo'n dertig jaar lang is ze jeugdleidster geweest. Samen met jongeren heeft ze de Jeugdsoos in de kerk opgezet. De laatste acht jaar heeft ze samen met de predikant catechisatie gegeven.

Auke van der Horn (geboren 30 juli 1944 in Leeuwarden) uit Buitenpost: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Auke van der Horn is al 45 jaar vrijwillig actief voor de KNVB. Als scheidsrechter op hoog niveau, maar vanaf 1993 ook in diverse vrijwilligersfuncties op het gebied van de competitie en arbitrage. Ook is hij een rots in de branding als het gaat om het organiseren van KNVB evenementen. Sinds januari 2016 is Van der Horn KNVB-ambassadeur. Hij is sinds 2007 een bevlogen en enthousiast bestuurslid van de Stichting Paardensportcommissie Buitenpost. Ook in het kerkelijk leven was hij actief in verschillende functies, bij de Protestantse kerk in Buitenpost.

Roelof Hendrik Gebben (roepnaam Roel, geboren 4 april 1948 in Sleen) uit Buitenpost: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Roel Gebben is een actieve politievrijwilliger. Hij is betrokken en rechtschapen tijdens 36 jaar in de vrijwillige politiediensten. Niet alleen in Friesland, maar ook in andere delen van Nederland. Naast dit belangrijke werk voor de lokale veiligheid was Gebben lang bestuurlijk actief binnen de LOPV (Landelijke Organisatie voor Politievrijwilligers).

Zowel als politievrijwilliger als belangenbehartiger heeft Gebben zijn sporen verdiend. Hij nam ook zijn rol als aanspreekpunt/coördinator voor de drie noordelijke provincies erg serieus. Verder zette hij zich nog in voor het welzijn van de Protestantse gemeente in Buitenpost.