V.l.n.r.: Arjen Bootsma, Janneke Grietje Haas-Vlasma, Jan Cornelis Douma, Anje Hinke 
Wester-Koopmans en Gerardus Johannes van Hooff.
V.l.n.r.: Arjen Bootsma, Janneke Grietje Haas-Vlasma, Jan Cornelis Douma, Anje Hinke Wester-Koopmans en Gerardus Johannes van Hooff. Foto: Ingezonden

Lintjesregen in gemeente Tytsjerksteradiel

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel (rechts op de foto) reikte donderdag 26 april aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding uit. Ze werden lid in de Orde van Oranje Nassau.

Janneke Grietje Haas-Vlasma uit Burgum (geboren 29 januari 1948 in Oostdongeradeel).

Van 1987 tot en met 2012 was mevrouw Haas vrijwilliger bij het Dienstencentrum, thans bekend als KEaRN welzijnswerk in Burgum. Van 2011 tot 2016 was ze vrijwilliger bij de Voedselbank in Burgum, en ze was betrokken bij de oprichting. Sinds 2016 is ze chauffeur van de BurgumMobyl. Ook heeft zij als verzorger gewerkt voor de Friese Wouden en zette zij zich in voor de bewoners van het Hofje van Berchhiem. Ze is al jarenlang actief in het kerkenwerk. Ze is ook werkzaam geweest als gids in Burgum en heeft zich als EHBO-er ingezet bij evenementen.

Arjen Bootsma uit Burgum (geboren 22 september 1951 in Leeuwarden).

De heer Bootsma doet al jaren belangeloos werkzaamheden voor de gemeenschap, zoals bij voetbalvereniging BCV. Met zijn ploeg voert hij technische klussen uit en ook begeleidt Bootsma iedere week een supporter met een verstandelijke beperking naar alle uit- en thuiswedstrijden van BCV. Hij was lid van de schoolraad/schoolcommissie van PCBS 'De Arke'. Ook zet Bootsma zich belangeloos in voor de CNV Vakcentrale, afdeling Friesland. Verder is hij actief en betrokken lid van de Protestantse Gemeente in Burgum.

Gerhardus Johannes van Hooff uit Burgum (geboren 15 september 1944 in Velsen).

De heer Van Hooff heeft - al sinds de oprichting in 1971- veel betekend voor de tafeltennisvereniging in Burgum. Hij is nog steeds voorzitter. Twintig jaar deed hij de verzorging van het aquarium bij verzorgings- en verpleeghuis Berchhiem in Burgum. Verder was Van Hooff van 1991 tot 2015 actief voor de klassieke luisterclub in Burgum in verzorgingshuis Berchhiem.

Jan Cornelis Douma uit Burgum (geboren 10 mei 1946 in Tietsjerksteradeel).

Douma is al meer dan vijftig jaar, sinds 1966, actief als vrijwilliger voor diverse organisaties. In 1966 begon Douma als vrijwilliger (secretaris) bij de Bergumer Christelijke Voetbalclub (BCV). Na een periode als bestuurslid was hij voetbaltrainer en leider van BCV en mede-oprichter van het clubblad van BCV. Sinds 1967 is Douma als vrijwilliger actief voor de Protestantse Gemeente Burgum. Sinds 2006 is hij voorzitter van de Ouderlingenraad. Ook was hij betrokken bij een activiteitencommissie voor dorp en omgeving.

Anje Hinke Wester-Koopmans uit Earnewâld (geboren 21 maart 1960 in Smallingerland).

Anje Wester-Koopmans is initiator van het project Ljochtstill, een bewustwordingsproject waarin kunst, cultuur, natuur en identiteit van het Nationale Park Alde Feanen elkaar ontmoeten. In 1993 richtte zij de Stichting Klaas Koopmans op ten behoeve van het werk van haar vader, de kunstschilder Klaas Koopmans. Daarnaast was zij bestuurslid van It Fryske Gea. Ook was zij vrijwilliger voor Doarpsbelang Earnewâld, mede-oprichter van de Master Frankeskoalle in Earnewâld en betrokken bij de Protestantse Gemeente in Earnewâld. Ook was ze voorzitter van de voetbalclub in Garyp en raadslid namens de FNP.