Paviljoen Vijversburg dingt mee naar 'Beste gebouw van Nederland'.
Paviljoen Vijversburg dingt mee naar 'Beste gebouw van Nederland'. Foto: Ingezonden

Beste Gebouw van het Jaar in Tytsjerksteradiel?

TYTSJERK - Staat het 'Beste Gebouw van Nederland' in de gemeente Tytsjerksteradiel? Vrijdag 18 mei wordt de winnaar van de nationale architectenprijs bekend gemaakt. In het Noorden van het land dingt alleen het glazen Paviljoen in Park Vijversburg te Tytsjerk mee naar de titel 'Beste Gebouw van het jaar'.

De vakjury heeft negen gebouwen genomineerd, gekozen uit 110 inzendingen. Het Paviljoen komt uit in de categorie 'Identiteit en Icoonwaarde'. Er worden drie prijzen uitgereikt: de categorieprijs, de vakjury-prijs en de Publieksprijs. Voor de Publieksprijs mag iedereen zijn stem geven via de site: gebouwvanhetjaar.nl/publieksprijs-2018/. Stemmen kan tot 1 mei.
Het Paviljoen is vorig jaar feestelijk geopend. Het kunstzinnige gebouw wordt ingezet voor verschillende activiteiten. Zo kan men in de maand mei meerdere keren op maandagmiddag meehaken aan de grootste deken van de wereld en mogen jonge muzikanten op Moederdag aan alle aanwezige moeders een concert cadeau geven in het glazen gebouw. Zie voor informatie over alle activiteiten op www.vijversburg.nl. Stem op het Paviljoen!

De Japanse architect Junya Ishigami (1974) en Marieke Kums (STUDIO MAKS) ontwierpen samen het nieuwe, glazen Paviljoen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de restauratie van de Villa.
Junya genoot zijn opleiding als architect aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. Hij werkte eerst voor andere bureaus. In 2004 richtte hij junya.ishigami+associates op.
Het ontwerp van een studie- en werkplaats voor het Japanse Kanagawa Institute of Technology was zijn eerste grote opdracht. Inmiddels realiseert hij bouwprojecten in Japan, Frankrijk en Nederland. Ishigami won in 2010 de Gouden Leeuw voor architectuur op de Biƫnnale in Venetiƫ.