Bezorgde Hallumers op de Singel. Voor v.l.n.r.: Afke de Vries (Trefpunt), Marijke Zegers (Dorpsbelang), Johannes Tjepkema (Trefpunt) en Gerk Vellema (Dorpsbelang). Achter v.l.n.r.: Nico Zegers (tennisclub), Theo Hoogenberg (Trefpunt) en Hessel Bouma (Trefpunt).
Bezorgde Hallumers op de Singel. Voor v.l.n.r.: Afke de Vries (Trefpunt), Marijke Zegers (Dorpsbelang), Johannes Tjepkema (Trefpunt) en Gerk Vellema (Dorpsbelang). Achter v.l.n.r.: Nico Zegers (tennisclub), Theo Hoogenberg (Trefpunt) en Hessel Bouma (Trefpunt). Foto: Actief Media

Hallum voelt zich tekort gedaan door de raad

HALLUM / FERWERT - Dorpshuis Trefpunt, Tennisvereniging Hallum en Dorpsbelang Hallum voelen zich tekort gedaan door de gemeente Ferwerderadiel: zowel b. en w. als de gemeenteraad.

Aanleiding is het besluit de voormalige bibliotheek aan de Singel te verkopen. Een nipte meerderheid van de raad bleek er donderdag voorstander van te zijn. De bieb ligt naast dorpshuis het Trefpunt en de velden van de tennisvereniging.

Niet de verkoop op zich is waarover de drie vallen. "Dat de nije eigner Scherjon van Frietworld dut pand koopt en er 'n kafetaria fan maakt, dat gunne wij de man. Wij hewwe him ok felisiteerd", zegt Trefpunt-bestuurslid Tjepkema in onvervalst Bildts.

Hij memoreert een toezegging die wethouder Jelle de Vries op 20 juli vorig jaar heeft gedaan in een overleg met de Federatie van Dorpshuizen in Ferwerderadiel: "De bibliotheek zou worden gesloopt en er zouden parkeerplaatsen voor in de plaats komen. Zo is het ook ambtelijk genotuleerd."

Wethouder De Vries zei donderdag in de raadsvergadering, destijds een voorbehoud te hebben gemaakt wat de financiën betreft. Tjepkema zegt dat dit beslist niet klopt.
De Hallumers ervaren parkeerproblemen en onveiligheid op de Singel, bijvoorbeeld voor schoolkinderen die de gymzaal bezoeken. In het raadsvoorstel staat hierover geen woord, de raadsleden zeiden er amper iets over.

Een alternatief is het aanleggen van parkeeruimte op de groenstrook tegenover het Trefpunt. Dorpsbelang is hier ook voor en verwijst naar de Dorpsvisie van 2014. Maar de gemeente zit te krap bij kas, volgens b. en w. De Hallumers zijn teleurgesteld, maar hopen op een betere behandeling van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.