De start van de Winkeltjesroute is bij de galerie van Neanke Akkermans, hier werkend aan een schilderij.
De start van de Winkeltjesroute is bij de galerie van Neanke Akkermans, hier werkend aan een schilderij. Foto: Ingezonden

Winkeltjesroute start zaterdag in Oosternijkerk

OOSTERNIJKERK - Op zaterdag 28 april is de volgende winkeltjesroute. De routekaart van de Noord-Friese Winkeltjesroute is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels en ateliers en te downloaden via de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. De start van de plattelandsroute is deze maand bij Galerie Nunique, in een monumentale boerderij in Oosternijkerk.

Artistieke duizendpoot Neanke Akkermans laat de bezoeker graag kennismaken met diverse takken van beeldende kunst. Als afgestudeerde aan de Kunstacademie vertelt Neanke gepassioneerd over keramiek, olieverfschilderijen, speksteen beeldhouwen en mozaïek. Hoe maak je van gietklei een heel servies? Neanke kan het van A tot Z uitleggen. In de inspirerende omgeving van haar atelier geeft zij workshops in keramiek, objecten van mozaïek maken, schilderen en portrettekenen. Ze verzorgt ook opdrachten voor bedrijven en gemeentes. Denk aan muurschilderingen en inrichting van openbare ruimtes.

De Noord-Friese Winkeltjesroute is een samenwerkingsverband tussen veertien winkeliers en atelierhouders, allen gelegen op het platteland en in kleine dorpskernen langs de waddenzeekust van Noord-Friesland. Het betreft winkels met onder andere cadeau-artikelen, woonaccessoires, brocante en curiosa, wol, bloemen, sieraden en mode. In de open ateliers raakt de bezoeker bekend met glasmozaïek, ambachtelijk bedrukt katoen, handgevormde kaarsen, glaskunst en beeldende kunst. Verschillende locaties bieden wisselende exposities en de mogelijkheid voor workshops met vriendinnen of collega's. Mocht het niet lukken om de winkeltjesroute op de laatste zaterdag van de maand te volgen, elke donderdagmiddag zijn de winkels en ateliers ook tegelijk geopend. Bovendien houdt elke winkel er eigen winkeltijden op na.