De leerlingen van de Dokkumer VAK-school gaan een mediawijze toekomst tegemoet.
De leerlingen van de Dokkumer VAK-school gaan een mediawijze toekomst tegemoet. Foto: Ingezonden

Dockinga VAK-school mediawijs

DOKKUM - 'Het curriculum van de toekomst'. Zo worden de eenentwintig-eeuwse vaardigheden genoemd door het SLO, het nationale expertisecentrum leerplanontwikkeling. De leerlingen van de Dokkumer VAK-school zijn succesvol mediawijs.

Het SLO omschrijft, samen met Kennisnet, elf vaardigheden die leerlingen nu en in de toekomst nodig hebben. Denk hierbij aan ICT-basisvaardigheden, samenwerken en mediawijsheid. De VAK-school van het Dockinga College zet volledig in op het goed voorbereiden van haar leerlingen op de toekomst. Zeker als het gaat om deze 21e-eeuwse vaardigheden. Na de studievaardigheidstrainingen van begin dit schooljaar, is er het afgelopen voorjaar gestart met de training mediawijsheid voor de eerste klassen. Alle leerlingen hebben samen met hun mentoren een digitale lesmethode over het verstandig omgaan met bijvoorbeeld sociale media en internet, succesvol afgerond. Het platform www.mediarijbewijs.nl heeft de VAK-school hierbij ondersteund.

De training mediawijsheid besteedt onder andere aandacht aan cyberpesten, sexting, het beschermen van je persoonlijke gegevens en het maken van een website. Alle eerstejaars leerlingen hebben de training succesvol doorlopen en kregen als bewijs een certificaat, het mediarijbewijs. Een mooie stap richting een veilige en mediawijze toekomst.