De verbouwing van de schouwburg De Lawei krijgt een politiek 'staartje'.
De verbouwing van de schouwburg De Lawei krijgt een politiek 'staartje'. Foto: Klaas Rozema

Openbare enquête De Lawei in hotel

DRACHTEN - Vandaag, woensdag 25 april, beginnen de openbare verhoren van de enquêtecommissie 'De Lawei' van de gemeenteraad van Smallingerland. Dit gebeurt in hotel Van der Valk, Lavendelheide 4 in Drachten. Aanleiding is de moeizaam verlopen verbouwing van De Lawei.

Vijf van de zes betrokkenen zijn verplicht te komen. Voor de eerste die 'gepland' staat, directeur Stef Avezaath van De Lawei, geldt die verplichting niet. Hij wordt woensdagochtend (vandaag) om negen uur voor de commissie verwacht.
De volgende vijf personen zijn wel verplicht te komen. Om elf uur gemeentelijk projectleider Evert Visser en om half twee oud-burgemeester Tjeerd van Bekkum.
Donderdag zijn de oud-wethouders Nieske Ketelaar (PvdA) en Marja Krans (ChristenUnie) aan de beurt, om elf uur en om half twee. Om vier uur volgt tot slot Edgar Kuipers, de voormalige financiële ambtenaar die bij de verbouwing van de Lawei betrokken was. Ze worden onder ede 'verhoord'.
De kwestie draait om de verbouwing door bouwbedrijf Van Norel en het conflict dat dit bedrijf kreeg met directeur Stef Avezaat van De Lawei. Avezaat verloor de arbitragezaak die Van Norel aanspande. De verhoren zijn openbaar én via de website van de gemeente Smallingerland te volgen.