Raadsprogramma in Smallingerland

DRACHTEN - Informateur Ton Baas heeft in opdracht van Yntze de Vries, fractievoorzitter van de ELP, een concept-raadsprogramma op hoofdlijnen opgesteld. De inbreng voor dit programma is geleverd door alle partijen die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd.

In dit raadsprogramma legt de raad als collectief vast op welke speerpunten de komende vier jaar de nadruk ligt. Deze thema's zijn:
inwoners centraal, open bestuursstijl, gemeenschappelijke regelingen, sociaal domein, inzet op duurzaamheid en energietransitie, financiƫn op orde, economie, goede en veilige woon- en leefomgeving voor iedereen en goed onderwijs.

Nog enkele onderwerpen in het programma zijn bijvoorbeeld: een onafhankelijke gemeentelijke ombudsfunctie, een open bestuursstijl, een betere postionering van de raad bij gemeenschappelijke regelingen. Sociale werkvoorziening Caparis moet een 'leerwerkbedrijf' worden. Of Smallingerland doorgaat met 'bed, bad en brood' voor uitgeprocedeerde asielzoekers, wordt wellicht de tweede helft van dit jaar besproken.

Het concept-raadsprogramma is via de website van de gemeente te lezen. Het programma beslaat ruim negen pagina's. Gisteravond, dinsdag 24 april, was er een 'Ronde Tafel' over het programma, waar inwoners van Smallingerland aan konden deelnemen.

Besluitvorming over het raadsprogramma is morgen al, donderdag 26 april, in een extra raadsvergadering.