De persconferentie bij biologische boeren Carla en Gerben Engwerda in Lytse Geast. V.l.n.r.: Jan Waterlander (50+), Rinie van der Zanden (PvdD), Hetty Janssen (PvdA), Retze van der Honing (GL), Reitze Douma (CU) en Margreet Mulder (D66).
De persconferentie bij biologische boeren Carla en Gerben Engwerda in Lytse Geast. V.l.n.r.: Jan Waterlander (50+), Rinie van der Zanden (PvdD), Hetty Janssen (PvdA), Retze van der Honing (GL), Reitze Douma (CU) en Margreet Mulder (D66). Foto: Actief Media

Zes partijen werken samen voor 't Friese veen

LYTSE GEAST - De statenfracties PvdA, D66, ChristenUnie, GrienLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren presenteerden maandag hun gezamenlijke 'Integrale aanpak behoud Friese natuur en landschap'.

De zes partijen willen een 'trendbreuk voor natuurherstel', om te beginnen in het Friese veenweidegebied. Dit betreft ongeveer éénderde van het Friese landbouw-areaal, circa 73.000 hectare. In dit gebied moeten acht doelstellingen worden behaald. De veenoxidatie moet voor 2030 met vijftig procent worden verminderd, de maaivelddaling moet voor 2030 worden beperkt tot 6,6 mm. per jaar bij veen zonder klei en 2,2 mm. per jaar bij veen met kleidek. Dit betekent dat het waterpeil in het veenweidegebied omhoog moet naar dertig centimeter onder het maaiveld, afgaand op 'feiten en cijfers' van de zes partijen.
Het vochtgehalte van de toplaag van veengrond moet voor 2030 met minimaal éénderde omhoog, ten gunste van regenwormen en insecten.
Qua aantallen weidevogels en weidevogelsoorten moet voor 2030 het niveau van 1990 worden bereikt. Bij insecten ('graslandvlinders' in 't bijzonder) moet voor 2030 het niveau van 1992 zijn bereikt. De biodiversiteit in meer algemene zin: de helft van het areaal moet naar de niveaus 'hoog' of 'vrij hoog'.
Het consumentengedrag wordt ook benoemd: voor 2030 "maakt 95 procent van de inwoners van het Friese veenweidegebied op één of andere wijze gebruik van lokale produkten of diensten."

Financiering is volgens de zes partijen mogelijk door bestaande fondsen en budgetten te bundelen en door te kijken naar huidige kosten en baten. De huidige klimaatkosten van de Friese veenoxidatie zijn circa 51 miljoen euro, melden ze. Het initiatiefvoorstel komt 9 en 16 mei in een statencommissie,verwacht PvdA-woordvoerster Hetty Janssen.