Op de ledenvergadering van Eendracht zijn misschien ook rouwsieraden te zien.
Op de ledenvergadering van Eendracht zijn misschien ook rouwsieraden te zien. Foto: Sake Beerstra

Lezing over rouwgebruiken in De Pleats

BURGUM - Ysbrandt van Slooten houdt na de pauze van de algemene ledenvergadering van uitvaartvereniging Eendracht op 23 april een lezing over rouwgebruiken en gewoontes. De vergadering begint om 20.00 uur en de lezing om ongeveer 21.00 uur in De Pleats in Burgum.

Iedereen is welkom op deze vergadering en lezing. Graag voor vrijdag 20 april doorgeven of u aanwezig wilt zijn. Dit kan op het gratis telefoonnummer 0800-2225577 of stuur een e-mail naar info@uitvaarteendrachtburgum.nl.

Meestal zijn de rouwgebruiken en gewoontes mondeling doorgegeven van de ene generatie aan de andere. Ysbrandt van Slooten kan daar humoristisch en boeiend over vertellen. Kledingvoorschriften, advertenties, aankondiging van overlijden en begrafenisrituelen zijn gebonden aan vaste regels en gewoontes. Waar komen die voorschriften vandaan en wie bepaalt wat wel en niet kan? Welke veranderingen hebben we in de loop der jaren gezien?

Traditie is het kernwoord, generaties komen daarin soms tegenover elkaar te staan. In die conflicten is vaak veel humor te ontdekken. Een ander onderdeel is de geschiedenis van de rouwsieraden. Die wordt vertellend in beeld gebracht, maar er worden wellicht ook enkele voorwerpen getoond die te maken hebben met begraven en rouwen. (Er komt geen complete expositie).