De brandweermannen uit Kollum en enkele van de bestuursleden van stichting Hulpgoederen Roemenië Garyp-Earnewâld bij de brandweerauto.
De brandweermannen uit Kollum en enkele van de bestuursleden van stichting Hulpgoederen Roemenië Garyp-Earnewâld bij de brandweerauto. Foto: Actief Media

Garyp stuurt brandweerauto naar Roemenië

GARYP - Stichting Hulpgoederen Roemenië Garyp-Earnewâld heeft ervoor gezorgd dat de Roemeense gemeente Voinesti binnenkort zal beschikken over een eigen brandweerauto. Op 11 mei wordt de auto naar Roemenië gebracht, door enkele brandweermannen uit Kollum, die de Roemenen dan tevens zullen instrueren over hun nieuwe aanwinst.

Bestuurslid Wopke Marra vertelt over het ontstaan van dit idee: "Wij hebben al jaren veel contact met de burgemeester van Voinesti. Hij gaf al een tijdje aan dat een brandweerauto zeer welkom zou zijn in het gebied. In geval van calamiteiten is de gemeente afhankelijk van de brandweer in de stad Iasi, dertig kilometer verderop. Door de slechte wegen duurt het minstens drie kwartier voordat die de dorpjes in Voinesti kan bereiken. Dan zijn de eenvoudige huisjes allang verloren gegaan, om nog maar niet over de mogelijke slachtoffers te spreken."

Zelf heeft de gemeente geen geld voor een dergelijke aankoop. Daarom zocht de stichting naar mogelijkheden om deze wens van de burgemeester te vervullen. "Dat past ook bij de insteek van onze stichting. Wij willen altijd helpen op een manier waar het hele dorp iets aan heeft. Met behulp van bijdragen van donateurs uit voornamelijk Garyp en Earnewâld kon de wagen worden aangeschaft." Het betreft een DAF 1300 uit 1990. Volgens Nederlandse begrippen gedateerd, maar in Roemenië zal het één van de beste auto's zijn die ze hebben.

In 1994 adopteerde de stichting het dorpje Schitu-Stavnic, in de gemeente Voinesti. In de loop der jaren hebben de Garipers en Earnewâldsters er onder andere gezorgd voor een schoolgebouw en een multifunctioneel centrum met een huisartspraktijk. Lees op www.roemeniestichting.nl meer over het werk van de stichting.