De Gekraagde Roodstaart houdt van kleinschalig boerenland met oude, lommerrijke erven.
De Gekraagde Roodstaart houdt van kleinschalig boerenland met oude, lommerrijke erven. Foto: Ingezonden

Onderzoek Gekraagde Roodstaart

BUITENPOST - De komende tijd vindt in het werkgebied van de Noardlike Fryske Wâlden monitoring plaats naar de Gekraagde Roodstaart. Het betreft broedvogelmonitoring en nestkastonderzoek. Beide worden uitgevoerd door medewerkers van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga (Feanwâlden).

De onderzoekers tellen de broedvogels in zeventig singels en wallen verspreid door het gebied gedurende vijf ronden in de periode april tot en met juni. Daarnaast worden in het dykswâlengebied bij Eastermar en het elzensingelgebied tussen Surhuizum, Augustinusga en Surhuisterveen wekelijks nestkasten van (voor) de Gekraagde Roodstaart gecontroleerd.
Monitoring moet inzicht opleveren of de huidige werkwijze van beheer bijdraagt aan de ontwikkeling van soorten en biodiversiteit in het gebied.

Eigenaren van landschapselementen, beheerd of onbeheerd, in het werkgebied van de Noardlike Fryske Wâlden, kunnen de komende periode dus mensen in het veld aantreffen die bezig zijn met deze monitoring. Mocht u vragen hebben of u hebt liever niet dat de onderzoekers uw landerijen betreden, dan kunt u contact opnemen met de NFW via telefoonnummer 0511-745200.

De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een agrarische natuur- en landschapsvereniging met bijna 800 leden, van wie velen agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoeren.