Hiske Oosterwijk (links) en Leny Dyksta-de Vries hebben er zin in.
Hiske Oosterwijk (links) en Leny Dyksta-de Vries hebben er zin in. Foto: Ingezonden

'Taal op it spoar': een ode aan musicus Cees Bijlstra

NOARDBURGUM - De zangeressen/actrices Leny Dijkstra en Hiske Oosterwijk brengen in mei en juni het programma 'Taal op it spoar' op acht locaties in heel Fryslân. Het programma maakt deel uit van LF2018.

Het nieuwe theaterprogramma vertelt op speelse en muzikale wijze hoe wij altijd maar onderweg zijn. Maar waarheen? De voorstelling is tevens een eerbetoon aan de in 2004 overleden componist en musicus Cees Bijlstra, met wie Leny en Leo Dijkstra bevriend waren.

Bijlstra was componist van bijvoorbeeld de muziek van speelfilms van Pieter Verhoef (zoals 'Nynke' en 'De Dream') en muzikaal en educatief programmamaker bij Omrop Fryslân radio en -tv waar, Leny jarenlang met hem samenwerkte en waar Leo vele teksten voor schreef. Ook was Bijlstra componist, pianist en begeleider van Rients Gratama en Leny.

"In artistike soulmate"

"Hy wie in artistike soulmate en miskien wol de bêste komponist fan Fryslân", volgens Leny en Leo. "Arriva hat in regionale trein nei him neamd. Dat is moai, mar it is fansels noch moaier as wy syn prachtige muzyk wer hearre litte." Leny heeft daarvoor een fantastische medespeelster gevonden in Hiske Oosterwijk. Dit 'gewoane Mantgumer famke' maakt internationaal carrière en won het Concours de la Chanson Alliance Française 2017.

De try-outs beginnen eind april in Morra-Lioessens, waar enkele voorstellingen worden gespeeld. "Dêr kinst fansels allinne mei in tinkbyldige trein komme. Tink mar oan it Dokkumer Lokaeltsje", zegt Leo Dykstra.
Daarna volgen in mei optredens in onder andere Buitenpost (met de première op 12 mei), De Westereen en Hurdegaryp. "De minsken kinne der dus op 'e fyts hinne! En út Ljouwert wei kin men fergees mei de Cees Bijlstra-trein ride. Moai net?" Leny heeft er duidelijk zin in.
In het kader van LF2018 trekken Leny Dijkstra en Hiske Oosterwijk langs 'kerk en kroeg' met hun theaterprogramma 'Taal op it spoar'. In mei en juni spelen ze in Morra-Lioessens, Buitenpost, De Westereen, Hurdegaryp, Franeker, Mantgum, Koudum-Molkwerum en Sneek.

De voorstelling speelt in een denkbeeldige trein: de Cees Bijlstra-trein van Arriva, genoemd naar de componist-pianist. De treinreis is een metafoor voor de reis door het leven. De dames Dykstra en Oosterwijk vertellen en zingen op muziek van Cees Bijlstra, in het Nederlands, Engels, Frans en Russisch, maar hoofdzakelijk in het Frysk en in de taal van de muziek en van het hart.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Addy Scheele en Anke Piersma, beiden jarenlang collega en vriend van Cees Bijlstra. Maar wie was Cees Bijlstra? Leny Dykstra: "Cees wie unyk en autentyk. In persoanlikheit mei in grutte en frije geast." Hij was een kei in het relativeren. Zo kon hij nuchter opmerken, dat een mens langer dood is dan levend.

'Taal op it spoar' kan ook worden bezocht vanaf het station in Leeuwarden vanwaar Arriva de bezoekers in de Cees Bijlstra-trein gratis naar de gekozen speellocatie brengt. Zie voor informatie en tickets: www.taalopitspoar.frl.