Riet snijden is één van de beheer- en economische activiteiten in de Alde Feanen. Dat is één van twintig Nationale Parken in Nederland.
Riet snijden is één van de beheer- en economische activiteiten in de Alde Feanen. Dat is één van twintig Nationale Parken in Nederland. Foto: Actief Media

'Nationale Parken': "Mear jild om mear te dwaan"

GROU - De stichting Samenwerkende Nationale Parken in Nederland (SNP) vraagt van de rijksoverheid twaalf miljoen euro om deze twintig natuurgebieden van Europees belang een sterkere positie te geven. Dat zei SNP-bestuurslid Lutz Jacobi maandagavond in Herberch Oer 't Hout in Grou.

"Neidat steatssiktaris Henk Bleker sa'n acht jier lyn it mes sette yn de ryksfinânsiering en de soarch foar natoer oerdie oan de provinsjes, hawwe de oerheden de nasjonale parken wat sloere litten", zegt Jacobi. Als PvdA-Tweede Kamerlid kreeg ze samen met haar D66-collega Stientje van Veldhoven in 2014 alsnog twee miljoen euro rijksvergoeding voor de Nationale Parken boven tafel. "Mar dat is fierstente min om dizze gebieten lanlik en ynternasjonaal goed op 'e kaart te setten. Der is berekkene dat dit tolve miljoen euro kostet. Ik ha goede hope dat dit foarinoar komt", aldus Jacobi maandagavond voor aan zaal met betrokkenen bij Nationaal Park De Alde Feanen.

Zij omarmt het advies van de commissie van Pieter van Vollenhove uit 2015 over de toekomst van de Nationale Parken. Die commissie adviseert niet alleen meer erkenning van de rijksoverheid, maar ook meer financiering door 'derden', én meer nadruk op cultuur en economie "Tink oan streekprodukten", zegt Jacobi. Over de aanbevelingen van deze commissie wordt al enkele jaren 'gebakkeleid' tussen de parken, de twaalf provincies en enkele ministeries.

Amerikaanse oorsprong

Het begrip 'Nationaal Park' is afgekeken van de Verenigde Staten, waar het Yellowstonepark het eerste door de rijksoverheid erkende natuurgebied in de wereld was. Dat was in 1872. In Nederland was de Veluwezoom in 1930 het eerste 'rijks'-natuurgebied, gevolgd door de Veluwe in 1935. De Alde Feanen kregen die erkenning in 2006.