Links op de achtergrond het weiland waar geen woning mag worden gebouwd, tenzij...
Links op de achtergrond het weiland waar geen woning mag worden gebouwd, tenzij... Foto: Actief Media

"Hier geen woning buiten gevelrij"

DE WESTEREEN - Op het perceel weiland tussen Tolwei 55 en Tolwei 59 net ten noorden van Twijzelerheide mag in beginsel een woning worden gebouwd. Dat stellen b. en w. van Dantumadiel. Maar die dient dan wel aan te sluiten op de bestaande gevelrij. Een plan dat voor dit perceel is ingediend bij de gemeente, voldoet hier niet aan, meldt het college.

Vandaar dat de betreffende aanvraag is afgewezen. Het perceel valt onder het bestemmingsplan 'De Westereen East'; dit staat de bouw van één woning toe, maar dan binnen een beperkt terrein, zodat de nieuwe woning aansluit bij de huidige 'gevelrij'. De aanvrager heeft een plan ingediend, waarbij de nieuwe woning op een locatie komt te staan met de bestemming 'agrarische doeleinden'. B. en w. zien geen reden om voor deze aanvraag een uitzondering te maken.

Het gaat hier om het 'sletten romtebelied': nieuwbouw van één woning is toegestaan, mits zo'n nieuwe woning binnen de bestaande bebouwde kom komt te staan. De aangevraagde woning "is geprojecteerd buiten de gevelrij aan de Tolwei, waardoor de rij gevels niet sluitend wordt gemaakt en geen logische aansluiting plaatsvindt bij bestaande bebouwingsstructuur / ruimtelijke karakteristiek."