Alde Feanen in teken van Lancaster

EARNEWALD - Natuurgebied De Alde Feanen staat vanaf zondag een week in het teken van de herdenking van de neergestorte - en vorig jaar geborgen - Lancaster.

Zondag 15 april wordt het nieuwe monument onthuld ter nagedachtenis aan de zeven bemanningsleden van de Lancaster die in de Ald Dwinger neerstortte en onlangs werd geborgen. Alleen genodigden, zoals 44 nabestaanden, zijn dan welkom. Dat geldt die dag ook voor de opening van de nieuwe expositie over de Ald Dwinger en de Lancaster in het bezoekerscentrum van It Fryske Gea in Earnewâld.
Van 16 tot en met 20 april houdt It Fryske Gea samen met de provincie Fryslân tien speciale vaarexcursies door Nationaal Park de Alde Feanen. Elke werkdag zijn er twee excursies naar de plek van de geborgen Lancaster R5682 en het monument ter aandenken daaraan. Aanmelden kan via: www.itfryskegea.nl/eropuit en via 0511-539618.

Op 5 september 1942 stortte de Lancaster neer in de vuilstortplaats 'Ald Dwinger', dichtbij Warten. Bij de berging zijn nog stoffelijke resten gevonden van de piloot die voorin zat; zeer vermoedelijk P.C.V. Joslin, zegt Klaas Hoekstra van de provincie Fryslân.
De door architecte Nynke Rixt Jukema ontworpen 'zwaluwhaven' is hieraan een herinnering, maar het is meer. In de wand zitten 251 gaten: het aantal vliegtuigen dat die nacht vanuit Engeland onderweg was richting Bremen om daar de stad te bombarderen. Twaalf gaten zijn weer 'dichtgemaakt': het aantal vliegtuigen dat wel uit Engelenad vertrok, maar onderweg naar Bremen is neergestort of neergehaald door de Duitsers.