De Elfwegentocht eindigt met de grootste parade van elektrische voer- en vaartuigen ooit.
De Elfwegentocht eindigt met de grootste parade van elektrische voer- en vaartuigen ooit. Foto: Ingezonden

Elfwegentocht van 1 tot en met 14 juli

LEEUWARDEN - Van 1 tot en met 14 juli viert Friesland feest zonder een druppel benzine of diesel. Zo wil de provincie Fryslân een begin maken met een halt toeroepen aan klimaatverandering.

50.000 studenten in Friesland doen al mee, net als ruim honderd bedrijven, organisaties en gemeenten, aangesloten bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. De twee weken worden met de Elfwegentocht op 14 juli afgesloten: de grootste duurzame parade ooit. Mogelijk worden nóg twee wereldrecords behaald: de grootste parade van elektrische voertuigen én van niet-fossiel aangedreven boten.

De tocht start 's ochtends op de Wâldwei en eindigt met een groot feest in Leeuwarden. Rijkswaterstaat sluit hiervoor 13,5 kilometer autoweg en het naastgelegen Van Harinxmakanaal af. Ruimte dus voor duizenden fietsers, steppers, auto's, zonneboten, bussen en vrachtwagens. Van jong tot oud, met of zonder rijbewijs, van basis- tot hogeschool en van voetbalclub tot energiecoöperatie: iedereen kan meedoen, als er maar geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Dus heb je een elektrische boot, auto, motor, kano, vrachtwagen op waterstof, bus op groen gas, Segway, fiets, scootmobiel of skelter, meld je aan via: elfwegentocht.nl/parade.
De organisatie heeft, dankzij BMW, nog negen elektrische deelauto's te vergeven. Elk dorp met een mooi plan om een auto maximaal te benutten en meerdere benzine-auto's van de weg te halen, maakt kans op een gratis BMW i3 tijdens de Elfwegentocht. Aanmelden met een filmpje op facebook.com/elfwegentocht.