IJzervlechters Centrale As zwijgen

LEEUWARDEN - Een groep van 32 ijzervlechters die meewerkte aan de bouw van de Centrale As (nu: Sintrale As), kreeg in totaal mogelijk 3.621 euro te weinig uitbetaald. Een gemiddelde van ongeveer honderd euro per persoon dus.

Maar de onderbetaling varieerde nogal, voor zover valt na te gaan. Het hoogste bedrag van achterstallige betaling bedroeg maximaal 599 euro netto. Dit blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. Om de achterstallige betaling exact in beeld te krijgen, zijn de 32 ijzervlechters allemaal benaderd. Geen van hen heeft gereageerd.
Het Technisch Bureau Bouwnijverheid (TBB) is gevraagd nader onderzoek te doen. Dit bureau is hiertoe bereid en bevoegd. Dit laatste geldt niet voor de provincie Fryslân als opdrachtgever, in verband met de privacywetgeving. De kwestie speelt al enkele jaren, naar aanleiding van klachten van de vakbond FNV.

De achterstallige betaling betreft met name 32 ijzervlechters, meldt de provincie. Uit dit onderzoek blek dat er nog veel gegevens ontbreken. Er is ook onderzoek gedaan in het dossier van betontimmerlieden. Dit lijkt wel tamelijk volledig en in orde, misschien op de reiskostenvergoeding na (geen gegevens vanwege privacywetgeving). Het vervolgonderzoek door TBB richt zich nu alleen op de betaling van de 32 ijzervlechters.

Wat het dossier extra ingewikkeld maakt, is dat de wetgeving in de afgelopen jaren is aangescherpt, maar dat handhaving van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) door het vorige kabinet uitgesteld is tot 1 juli 2018.