Na het afleggen van de eed of belofte waren er bloemen en felicitaties voor de raadsleden.
Na het afleggen van de eed of belofte waren er bloemen en felicitaties voor de raadsleden. Foto: Actief Media

Gebben: "Riedslid wêze is prachtich wurk"

BURGUM - Een opkomst bij de raadsverkiezing van circa zestig procent in Tytsjerksteradiel vindt burgemeester Jeroen Gebben (VVD) te laag. "Het betekent immers dat veertig procent niet heeft gestemd. Een deel daarvan wellicht omdat men tevreden is met hoe de gemeente wordt bestuurd, maar toch vind ik dat het percentage stemmers omhoog moet."

Dit zei Gebben donderdag voorafgaand aan de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Hij haalde twee professoren aan (Andreas Kinneging en Kim Putters), om het belang van lokale democratie in Nederland te onderstrepen. En Gebben zei het met Putters eens te zijn, dat een op te stellen coalitie-akkoord beperkt moet worden tot de hoofdlijnen. "Kom met wendbare, werkbare oplossingen. De huidige bestuurscultuur in Tytsjerksteradiel is er ook een van samenwerking en besturen op hoofdlijnen. Wees daar trots en zuinig op!"

Hij feliciteerde de 23 raadsleden net voor de installatie: "Jo dogge it noait goed, jo binne in byt sje thús, jo moatte in soad teksten lêze en it wurdt net goed betelle. Mar it wurk is echt geweldich!"
Gebben wees op drie van de raadsleden die een week eerder afscheid namen. "It riedslidmaatskip kin ferslaavjend wurkje: sjoch nei de beide riedsleden dy't tolve jier riedslid wiene en nei Hessel Bouma, dy't dat 28 jier west hat!"

De raadsleden kregen tips: "Jo leare te sprekken yn it iepenbier. Jo wurde ynwurke troch de griffy, jo eigen fraksje en troch my. Wit wat der spilet. Pas op foar kliëntelisme." (IJveren voor specifieke belangen, in plaats van het algemeen belang; red.). "Wês skerp: stel jo kaders dúdlik; de ried giet oer it wat, it kolleezje giet oer it hoe. En genietsje!"
Waarna de raadsleden de eed of belofte uitspraken, in het Nederlands of het Fries. Daarna waren er de bloemen en de felicitaties.