De das kan door omwoelen van de bodem
flinke schade berokkenen.
De das kan door omwoelen van de bodem flinke schade berokkenen. Foto: Ingezonden

Dassenschade: ook leges vergoed

LEEUWARDEN / URETERP - Grondgebruikers die schadevergoeding aan terreinen door dassen aanvragen, krijgen in het vervolg ook de driehonderd euro aan leges vergoed die zo'n aanvraag kost. Dit meldt de provincie Fryslân.

Tot nu toe werden de leges niet vergoed, zodat veel grondgebruikers de schade vermoedelijk niet meldden. Hierdoor is er geen goed beeld van de schade door dassen, zegt de provincie.
De organisatie BIJ12 in Utrecht (uitvoerder in opdracht van de twaalf provincies) betaalde al automatisch de leges terug als het ging om schade aangericht door bijvoorbeeld wolf, otter, bever of wilde kat. Schade veroorzaakt door de das is hier nu aan toegevoegd. Dassen kunnen schade toebrengen aan gewassen, zoals mais en grasland. Door de leges te vergoeden, wordt verwacht dat schade vaker wordt gemeld.
Over de wolf, die steeds vaker in Nederland wordt gezien, sprak boswachter en publicist Aaldrik Pot vrijdagavond voor bijna honderd mensen in De Fûgelhelling in Ureterp. Hij twijfelt of de wolf zich écht (met jongen en al) in Nederland zal vestigen, gelet op de hoge bevolkings- en wegendichtheid, de weinige grote natuurgebieden en de hoge bezoekdichtheid van mensen aan die gebieden.