Lezing: Steentijd uit de Noordzee

BUITENPOST - Op donderdag 5 april geeft steentijdarcheoloog Marcel Niekus een lezing over archeologische en paleontologische vondsten uit de Noordzee.

Het is al jaren bekend dat uit de Noordzee archeologische voorwerpen en dierlijke resten worden opgevist die getuigen van het pleistocene en vroeg-holocene landschap dat daar tot zo'n 8000 jaar geleden lag. De laatste jaren zorgen de zandsuppleties van de Nederlandse stranden en grote infrastructurele werken, zoals de Tweede Maasvlakte en de Zandmotor, dat er steeds meer artefacten en menselijke en dierlijke resten opduiken. Die variƫren van het welbekende schedelfragment van 'Krijn' de eerste Nederlandse Neanderthaler, tot vele benen pijl- en speerpunten en van faunaresten met bewerkingssporen tot bijzondere vuurstenen artefacten. Vaak wordt gedacht dat dit vooral leuke museale vondsten betreft, maar tegelijkertijd dat ze vanwege het ontbreken van een landschappelijke- en archeologische context, wetenschappelijk gezien van beperkte waarde zijn. In deze presentatie zal Marcel Niekus trachten om dat beeld te nuanceren.

Een aantal ontdekkingen, waaronder een paar recente, uit de steentijd van de Noordzee zullen de revue passeren waarbij ook wordt ingegaan op de waardevolle bijdrage die ze leveren aan onze kennis over de Steentijden in Noordwest-Europa.

De organisatie is in handen van Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost en de lezing vindt plaats bij Stichting It Koartling. Aanvang 20.00 uur.