Drie CDA-ers uit Provinciale Staten

DRACHTEN/LEEUWARDEN - CDA-statenlid Wim Eilering uit Drachten is net als twee collega's in zijn fractie gestopt als statenlid. In zijn geval om te voorkomen dat zijn werkzaamheden als adviseur kunnen leiden tot belangenverstrengeling met het statenlidmaatschap.

De twee andere CDA-statenleden die opstapten waren Wendy Haans-Zuidema uit Minntertsga en Hans Visser uit Oudeholtpade. Mevrouw Haans krijgt per 1 mei een leidinggevende functie bij Wetterskip Fryslân - die wordt strijdig geacht met het statenlidmaatschap. Visser wordt raadslid in de gemeente Weststellingwerf.

Hun opvolgers zijn Anne Schelhaas uit Blesdijke, Rendert Algra uit Jubbega en Johan van Tuinen uit Sint Annaparochie. Schelhaas was al steunfractielid en is veehouder, Algra was eerder statenlid en Tweede Kamerlid en is voorzitter van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Van Tuinen uit Sint Annaparochie is actief voor het CDA in de gemeente Waadhoeke: voorzitter van het campagneteam en steunfractielid van de raadsfractie. Hij is ook voorzitter van het stichtingsbestuur van De Freule in Wommels. In het dagelijks leven is hij directeur-eigenaar van een hoveniersbedrijf.