Afbeelding
Foto: Ingezonden

14.000 huizen in Friesland kunnen vrij snel van gas af, volgens Milieudefensie

AMSTERDAM – Ruim 14.000 huizen in Friesland kunnen snel goedkoop gasvrij worden. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. "De net gekozen gemeenteraden moeten aan de slag, maar wel rekening houden met de financiële risico's voor hun inwoners."

Nederland moet uiterlijk in 2030 van het gas af, vindt het kabinet. Dat is belangrijk voor het klimaat én voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Daarom heeft Milieudefensie de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in heel Nederland laten onderzoeken.

"In Friesland liggen de kansen in Sneek en omgeving, Heerenveen, Leeuwarden, maar ook in Workum, Bolsward en Makkum", zegt Evert Hassink van Milieudefensie. "Daar kunnen hele wijken worden verwarmd met andere vormen van energie, zoals bijvoorbeeld de overtollige warmte van Fonterra of FrieslandCampina. Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit Groningen niet vervangen."

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat het voor de meeste huizen in Friesland een stuk lastiger en duurder wordt om de gaskraan te sluiten. In Drachten en Dokkum, bijvoorbeeld. Daar is goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp een optie. Hassink: "Dat kost al snel 18.000 euro per woning." Hij vraagt aandacht voor mensen met een kleine beurs in slecht geïsoleerde huizen die dat niet kunnen betalen. "Zij mogen niet in financiële problemen komen. Subsidiemogelijkheden en tijdig informeren is nodig."