Jan van Zinderen (rechts) en Lolke Schurer van Smelne's Erfskip op de plek waar op 14 april 1945 de eerste 
Canadese soldaten binnenreden. Op het filmpje arriveren de Canadese bevrijders in het Drachtster centrum.
Jan van Zinderen (rechts) en Lolke Schurer van Smelne's Erfskip op de plek waar op 14 april 1945 de eerste Canadese soldaten binnenreden. Op het filmpje arriveren de Canadese bevrijders in het Drachtster centrum. Foto: Actief Media

Film Smelne's Erfskip over bevrijding Drachten

DRACHTEN - Smelne's Erfskip vertoont met de Bibliotheek Drachten de film over de bevrijding van Drachten in 1945. Deze film draait tweemaal op dinsdag 10 april in Bibliotheek Drachten.

Leden van Smelne's Erfskip, van wie sommigen deze periode werkelijk hebben meegemaakt, hebben geïnventariseerd wie er allemaal op deze film staan. Jan van Zinderen en Peter Terpstra vertellen hierover en ze leggen ook uit hoe de bevrijding door de Canadian Dragoons in Friesland is verlopen. De film, gemaakt door E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt, begint met geheime beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten.

Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.
Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

De opnames zijn gemaakt nabij de voormalige hoofdbrug, waar nu het carillon staat. Te zien is dat de winkeliers destijds uit voorzorg de winkels hadden dichtgetimmerd. Wat daarna volgt zijn de talrijke beelden van de festiviteiten en feesten. Te zien is dat er Duitsers worden opgepakt. Ook de leden van de ondergrondse staan uitgebreid op de film. Op het feestterrein van de VVV, thans Kiryat Onoplein, is tenslotte de voetbalwedstrijd tussen de Canadezen en de ondergrondse gefilmd.

De film wordt vertoond van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten € 6,- . Voor bibliotheekleden en leden Smelne's Erfskip € 5,-. Wegens de grote belangstelling is een derde voorstelling mogelijk. Meer informatie en kaartverkoop via www.bibliotheekdrachten.nl. Donateurs van Smelne's Erfskip kunnen reserveren via: secretaris @smelneserfskip.nl.