Werk aan de nieuwe rotonde bij de Esso-pomp in de Oude Commissieweg in Burgum.
Werk aan de nieuwe rotonde bij de Esso-pomp in de Oude Commissieweg in Burgum. Foto: Actief Media

KWS op schema met Oude Commissieweg

BURGUM - Het werk aan de herinrichting van de Oude Commissieweg in Burgum ligt op schema. Dat zegt hoofduitvoerder Wieger Talsma. De weg werd afgesloten op 5 maart, tussen de Essobenzinepomp ter hoogte van de Dr. B. Hornstrasingel en de kruising ter hoogte van Auto Schat.

Door Gerrit van der Meer

De klus duurt tien tot twaalf weken, zodat de weg op z'n vroegst 14 mei en op z'n laatst 28 mei weer open gaat. De kruisingen bij de Essopomp en bij de afslag naar het bedrijventerrein worden vervangen door rotondes. De eerste klus was het verwijderen van de verkeerslichten. Daarna kon het asfalt worden weggehaald. Vervolgens is begonnen met het funderen, met behulp van gemalen beton, ook wel betongranulaat genoemd.

Rorondes vervangen kruisingen

Inmiddels zijn de vormen van de beide rotondes enigszins zichtbaar. Ook een fietspad parallel aan en westelijk van de doorgaande weg is nagenoeg klaar. Tussen de Trambaan (bestaand fietspad) en de 'nieuwe' weg komt een extra fietsverbinding dwars door de geluidswal. Die wordt dus voor een deel verwijderd, maar blijft grotendeels intact, aldus Talsma.
Auto- en busverkeer wordt gedurende de tien tot twaalf weken omgeleid. Autobestuurders wordt aangeraden zoveel mogelijk via de Sintrale As te rijden. Bestemmingsverkeer wordt eveneens - met borden - omgeleid. Bussen rijden zo lang via de Zomerweg en de Kloosterlaan.

De bushalte bij de Essopomp is zo lang komen te vervallen. De bussen dienen wel te rijden via de halte bij het zwembad. Een enkele keer gaat dit wel eens mis, leerde de ervaring van uw verslaggever. Meer informatie: www.facebook.com/kikburgum.